Konserwanty w naszej kuchni – glutaminian sodu
- 2033 Views
- Redaktor empegraf.pl
- 8 października 2021
- Wiedza o glutaminie i jej pochodnych
Jest o nim głośno w prasie specjalistycznej, dietetycy biją na alarm, a my wciąż widzimy go, jako stałego bywalca artykułów spożywczych, goszczących w naszej kuchni. Czy glutaminian sodu (E620) jest faktycznie groźny dla naszego zdrowia? Czy należy go unikać?
Został chemiczne wyizolowany z wodorostu listownicy japońskiej. W formie naturalnej nadawał niepowtarzalny i wyraźny smak, nazwany umami. Teraz dodawany jest do większości zup instant, przetworów konserwowanych, a także do przypraw. Obecny również, jako wzmacniacz smaku, w produktach suchych, sosach i wielu innych. Jego produkcja jednak na przestrzeni wielu lat uległa znacznej modyfikacji. Obecnie, na skalę przemysłową, uzyskiwany jest z białek, wywarów pomelasowych oraz hodowli specjalnych bakterii.
Samo negatywne oddziaływania E620 nie zostało w stu procentach zweryfikowane. Odnotowano natomiast syndrom chińskiej restauracji, którego przejawami są zawroty głowy, objawy okołosercowe, potliwość, nerwowość. Ciężko jednak jednoznacznie stwierdzić, czy syndrom ten związany jest z dużą alergicznością kuchni chińskiej, czy dużym stężeniem E620 w potrawach.

- 18 kwietnia 2022
Dlaczego glutamina jest ważna dla sportowców?
- 20 marca 2022
Dlaczego glutamina jest potrzebna
- 3 lutego 2022
L-glutamina informacje
- 8 stycznia 2022
Dlaczego glutamina jest ważna dla sportowców?
Dlaczego glutamina jest potrzebna
L-glutamina informacje
Glutamina dawkowanie
Glutamina – cudowny aminokwas
Glutamina dla sportowca
Konserwanty w naszej kuchni – glutaminian sodu
Suplementy z glutaminą